Hoe je veilig condooms gebruikt

Hoe je veilig condooms gebruikt?

Condooms worden meestal gebruikt om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals chlamydia, gonorroe en syfilis te voorkomen, maar ook om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Condooms zijn een veilig, effectief en betaalbaar middel om zowel zwangerschap als seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je veilig condooms moet gebruiken.

Waarom is het belangrijk om condooms correct te gebruiken?

Het correct gebruiken van condooms is belangrijk omdat het risico op zwangerschap en SOA’s vermindert. Wanneer condooms op de juiste manier worden gebruikt, zijn ze 98% effectief bij het voorkomen van zwangerschap en 99% effectief bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Hoe gebruik je condooms?

Het correct gebruiken van condooms is eenvoudig, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het veilig gebruiken van condooms:

 • Kies een condooms dat goed past. Koop condooms van een betrouwbare bron zoals een apotheek of een winkel die condooms verkoopt. Koop condooms die goed passen bij de penis van je partner. Als het condooms te strak is, kan het knappen. Als het te los is, kan het afglijden en dus niet effectief zijn.
 • Controleer de vervaldatum. Lees de vervaldatum van het condooms voordat je het gebruikt. Condooms kunnen verouderen en dan zijn ze niet zo effectief bij het voorkomen van zwangerschap.
 • Gebruik condooms voor elke seksuele activiteit. Gebruik condooms voor elke vorm van seksuele activiteit, zoals vaginale, anale of orale seks.
 • Gebruik condooms alleen één keer. Gebruik condooms maar één keer, zelfs als je meer dan één keer seks hebt met dezelfde partner.
 • Gebruik condooms voor het gehele seksuele contact. Gebruik condooms vanaf het begin van het seksuele contact totdat het gehele contact is afgesloten.
 • Gebruik glijmiddel. Gebruik water- of siliconen gebaseerde glijmiddelen bij het gebruik van condooms om te voorkomen dat het condooms knapt. Vermijd olie gebaseerde glijmiddelen of crèmes omdat deze het rubber van het condooms kunnen aantasten.
 • Controleer na gebruik. Controleer na gebruik of het condooms nog intact is. Als je condooms geknapt of afgegleden is tijdens seks, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts om te bespreken wat de beste volgende stap is.

Waarom zijn sommige condooms beter dan andere?

Er zijn verschillende soorten condooms beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste condooms en hun voordelen en nadelen:

Condooms Voordelen Nadelen
Latex condooms Goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar, effectief bij het voorkomen van zwangerschap Kunnen allergische reacties veroorzaken, kunnen knappen als er teveel glijmiddel wordt gebruikt
Polyurethaan condooms Geen allergische reacties, minder kans op knappen met glijmiddel Duurder, minder gemakkelijk verkrijgbaar
Lambskin condooms Geen allergische reacties, een natuurlijkere vorm van anticonceptie Duurder, kan SOA’s niet voorkomen, minder gemakkelijk verkrijgbaar

Hoe kun je condooms veilig bewaren?

Het is belangrijk om condooms op de juiste manier te bewaren. Hier volgen een paar tips voor het veilig bewaren van condooms:

 • Bewaar condooms op een koele, droge plaats en vermijd direct zonlicht. Hou condooms buiten het bereik van kinderen.
 • Verwijder condooms uit de verpakking voor het gebruik. Condooms die al uit de verpakking zijn verwijderd, moeten worden bewaard in een zakje of een klein doosje.
 • Gebruik condooms voor de vervaldatum. Controleer de vervaldatum van condooms voordat je ze gebruikt.
 • Gebruik condooms alleen één keer. Gebruik condooms maar één keer, zelfs als je meer dan één keer seks hebt met dezelfde partner.

Het correct gebruiken van condooms is een eenvoudige en effectieve manier om zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen. Als je condooms correct gebruikt, kan je het risico op zwangerschap en SOA’s verminderen. Maar het belangrijkste is om te onthouden dat condooms alleen effectief zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt.